Cruciada ptr dovedirea adevarului despre religie

Forum ptr cei care indraznesc sa gandeasca liber
 
AcasaAcasa  InregistrareInregistrare  ConectareConectare    
Cautare
 
 

Rezultate pe:
 
Rechercher Cautare avansata
Ultimele subiecte
» Rugaciune Ajutatoare in indeplinirea dorintelor
Joi Oct 27, 2016 2:50 pm Scris de CatalinConstantinGheorghe

» De ce anti-religie si anti-biserica?
Lun Oct 24, 2016 12:42 pm Scris de Rayna

» Melodii ascultate cu mare placere
Vin Mai 13, 2016 9:55 am Scris de Rayna

» Introducere in Sistemele magice
Vin Mai 13, 2016 9:53 am Scris de Rayna

» Satan ...ce stim despre el
Mar Feb 09, 2016 12:18 pm Scris de Rayna

» Dedicatii muzicale
Joi Feb 04, 2016 12:37 pm Scris de Soimos

» Sa ne mai si amuzam putin :)
Dum Dec 06, 2015 9:35 pm Scris de Soimos

» Este Isus Christos acel Satan numit si Lucifer?
Sam Dec 05, 2015 1:17 am Scris de Rora9

» Din ciclul: "Cronica prostiei Omenesti"
Dum Noi 29, 2015 9:33 pm Scris de Soimos

Navigare
 Portal
 Index
 Membri
 Profil
 FAQ
 Cautare
Forum
Parteneri
forum gratuit

Distribuiži | 
 

 Declaratia Drepturilor Omului

In jos 
AutorMesaj
Apopii
Pagan
Pagan
avatar

Numarul mesajelor : 2372
Varsta : 55
Localizare : Aici
Puncte : 2582
Data de inscriere : 06/08/2009

MesajSubiect: Declaratia Drepturilor Omului   Vin Sept 02, 2011 11:58 am

Declaratia Drepturilor Omului

La 10 decembrie 1948, Adunarea Generala a O.N.U. a adoptat si proclamat Declaratia universala a drepturilor omului, al carei text īl publicam mai jos. Dupa acest act istoric, Adunarea Generala a recomandat statelor membre sa nu precupeteasca nici unul din mijloacele care le stau la dispozitie pentru a publica īn mod solemn textul Declaratiei si "pentru a face astfel ca el sa fie distribuit, afisat, citit si comentat, īn principal īn scoli si īn alte institutii de īnvatamānt, indiferent de statutul politic al tarilor sau teritoriilor".

Preambul

Considerānd ca recunoasterea demnitatii inerente tuturor membrilor familiei umane si a drepturilor lor egale si inalienabile constituie fundamentul libertatii, dreptatii si pacii īn lume,

Considerānd ca ignorarea si dispretuirea drepturilor omului au dus la acte de barbarie care revolta constiinta omenirii si ca faurirea unei lumi īn care fiintele umane se vor bucura de libertatea cuvāntului si a convingerilor si vor fi eliberate de teama si mizerie a fost proclamata drept cea mai īnalta aspiratie a oamenilor,

Considerānd ca este esential ca drepturile omului sa fie ocrotite de autoritatea legii pentru ca omul sa nu fie silit sa recurga, ca solutie extrema, la revolta īmpotriva tiraniei si asupririi,

Considerānd ca este esential a se īncuraja dezvoltarea relatiilor prietensti īntre natiuni,

Considerānd ca īn Carta popoarele Organizatiei Natiunilor Unite au proclamat din nou credinta lor īn drepturile fundamentale ale omului, īn demnitatea si īn valoarea persoanei umane, drepturi egale pentru barbati si femei si ca au hotarāt sa favorizeze progresul social si īmbunatatirea conditiilor de viata īn cadrul unei libertati mai mari,

Considerānd ca statele membre s-au angajat sa promoveze īn colaborare cu Organizatia Natiunilor Unite respectul universal si efectiv fata de drepturile omului si libertatile fundamentale, precum si respectarea lor universala si efectiva,

Considerānd ca o conceptie comuna despre aceste drepturi si libertati este de cea mai mare importanta pentru realizarea deplina a acestui angajament,

Adunarea Generala proclama

Prezenta Declaratie Universala a Drepturilor Omului, ca ideal comun spre care trebuie sa tinda toate popoarele si toate natiunile, pentru ca toate persoanele si toate organele societatii sa se straduiasca, avānd aceasta declaratie permanent īn minte, ca prin īnvatatura si educatie sa dezvolte respectul pentru aceste drepturi si libertati si sa asigure prin masuri progresive, de ordin national si international, recunoasterea si aplicarea lor universala si efectiva atāt īn sānul popoarelor statelor membre, cāt si al celor din teritoriile aflate sub jurisdictia lor.

Articolul 1.

Toate fiintele umane se nasc libere si egale īn demnitate si īn drepturi. Ele sunt īnzestrate cu ratiune si constiinta si trebuie sa se comporte unele fata de altele īn spiritul fraternitatii.

Articolul 2.

Fiecare om se poate prevala de toate drepturile si libertatile proclamate īn prezenta declaratie fara nici un fel de deosebire ca, de pilda, deosebirea de rasa, culoare, sex, limba, religie, opinie politica sau orice alta opinie, de origine nationala sau sociala, avere, nastere sau orice alte īmprejurari.
Īn afara de aceasta, nu se va face nici o deosebire dupa statutul politic, juridic sau international al tarii sau al teritoriului de care tine o persoana, fie ca aceasta tara sau teritoriu sunt independente, sub tutela, neautonome sau supuse vreunei alte limitari de suveranitate.

Articolul 3.

Orice fiinta umana are dreptul la viata, la libertate si la securitatea persoanei sale.

Articolul 4.

Nimeni nu va fi tinut īn sclavie, nici īn servitute; sclavagismul si comertul cu sclavi sunt interzise sub toate formele lor.

Articolul 5.

Nimeni nu va fi supus la torturi, nici la pedepse sau tratamente crude, inumane sau degrandante.

Articolul 6.

Fiecare om are dreptul sa i se recunoasca pretutindeni personalitatea juridica.

Articolul 7.

Toti oamenii sunt egali īn fata legii si au, fara nicio deosebire, dreptul la o egala protectie a legii. Toti oamenii au dreptul la o protectie egala īmpotriva oricarei discriminari care ar viola prezenta declaratie si īmpotriva oricarei provocari la o asemenea discriminare.

Articolul 8.

Orice persoana are dreptul la satisfactia efectiva din partea instantelor juridice nationale competente īmpotriva actelor care violeaza drepturile fundamentale ce-i sunt recunoscute prin constitutie sau lege.

Articolul 9.

Nimeni nu trebuie sa fie arestat, detinut sau exilat īn mod arbitrar.

Articolul 10.

Orice persoana are dreptul īn deplina egalitate de a fi audiata īn mod echitabil si public de catre un tribunal independent si impartial care va hotarī fie asupra drepturilor si obligatiilor sale, fie asupra temeiniciei oricarei acuzari īn materie penala īndreptata īmpotriva sa.

Articolul 11

Orice persoana acuzata de comiterea unui act cu caracter penal are dreptul sa fie presupusa nevinovata pāna cānd vinovatia sa va fi stabilita īn mod legal īn cursul unui proces public īn care i-au fost asigurate toate garantiile necesare apararii sale.
Nimeni nu va fi condamnat pentru actiuni sau omisiuni care nu constituiau, īn momentul cānd au fost comise, un act cu caracter penal conform dreptului international sau national. De asemenea, nu se va aplica nici o pedeapsa mai grea decāt aceea care era aplicabila īn momentul cānd a fost savārsit actul cu caracter penal.

Articolul 12.

Nimeni nu va fi supus la imixtiuni arbitrare īn viata sa personala, īn familia sa, īn domiciliul sau īn corespondenta sa, nici la atingeri aduse onoarei si reputatiei sale. Orice persoana are dreptul la protectia legii īmpotriva unor asemenea imixtiuni sau atingeri.

Articolul 13.

Orice persoana are dreptul de a circula īn mod liber si de a-si alege resedinta īn interiorul granitelor unui stat.
Orice persoana are dreptul de a parasi orice tara, inclusiv a sa, si de a reveni īn tara sa.

Articolul 14.

Īn caz de persecutie, orice persoana are dreptul de a cauta azil si de a beneficia de azil īn alte tari.
Acest drept nu poate fi invocat īn caz de urmarire ce rezulta īn mod real dintr-o crima de drept comun sau din actiuni contrare scopurilor si principiilor Organizatiei Natiunilor Unite.

Articolul 15.

Orice persoana are dreptul la o cetatenie.
Nimeni nu poate fi lipsit īn mod arbitrar de cetatenia sa sau de dreptul de a-si schimba cetatenia.

Articolul 16.

Cu īncepere de la īmplinirea vārstei legale, barbatul si femeia, fara nici o restrictie īn ce priveste rasa, nationalitatea sau religia, au dreptul de a se casatori si de a īntemeia o familie. Ei au drepturi egale la contractarea casatoriei, īn decursul casatoriei si la desfacerea ei.
Casatoria nu poate fi īncheiata decāt cu consimtamāntul liber si deplin al viitorilor soti.
Familia constituie elementul natural si fundamental al societatii si are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului.

Articolul 17.

Orice persoana are dreptul la proprietate, atāt singura, cāt si īn asociatie cu altii.
Nimeni nu poate fi lipsit īn mod arbitrar de proprietatea sa.

Articolul 18.

Orice om are dreptul la libertatea gāndirii, de constiinta si religie; acest drept include libertatea de a-si schimba religia sau convingerea, precum si libertatea de a-si manifesta religia sau convingerea, singur sau īmpreuna cu altii, atāt īn mod public, cāt sl privat, prin īnvataturi, practici religioase, cult si īndeplinirea ritualurilor.

Articolul 19.

Orice om are dreptul la libertatea opiniilor si exprimarii; acest drept include libertatea de a avea opniii fara imixtiune din afara, precum si libertatea de a cauta, de a primi si de a raspāndi informatii si idei prin orice mijloace si independent de frontierele de stat.

Articolul 20.

Orice persoana are dreptul la libertatea de īntrunire si de asociere pasnica.
Nimeni nu poate fi silit sa faca parte dintr-o asociatie.

Articolul 21.

Orice persoana are dreptul de a lua parte la conducerea treburilor publice ale tarii sale, fie direct, fie prin reprezentanti liber alesi.
Orice persoana are dreptul de acces egal la functiile publice din tara sa.
Vointa poporului trebuie sa constituie baza puterii de stat; aceasta vointa trebuie sa fie exprimata prin alegeri nefalsificate, care sa aiba loc perioadic prin sufragiu universal, egal si exprimat prin vot secret sau urmānd o procedura echivalenta care sa asigure libertatea votului.

Articolul 22.

Orice persoana, īn calitatea sa de membru al societatii, are dreptul la securitatea sociala; ea este īndreptatita ca prin efortul national si colaborarea internationala, tināndu-se seama de organizarea si resursele fiecarei tari, sa obtina realizarea drepturilor economice, sociale si culturale indispensabile pentru demnitatea sa si libera dezvoltare a personalitatii sale.

Articolul 23.

Orice persoana are dreptul la munca, la libera alegere a muncii sale, la conditii echitabile si satisfacatoare de munca, precum si la ocrotirea īmpotriva somajului.
Toti oamenii, fara nici o discriminare, au dreptul la salariu egal pentru munca egala.
Orice om care munceste are dreptul la o retribuire echitabila si satisfacatoare care sa-i asigure atāt lui, cāt si familiei sale, o existenta conforma cu demnitatea umana si completata, la nevoie, prin alte mijloace de protectie sociala.
Orice persoana are dreptul de a īntemeia sindicate si de a se afilia la sindicate pentru apararea intereselor sale.

Articolul 24.

Orice persoana are dreptul la odihna si recreatie, inclusiv la o limitare rezonabila a zilei de munca si la concedii periodice platite.

Articolul 25.

Orice om are dreptul la un nivel de trai care sa-i asigure sanatatea si bunastarea lui si a familiei sale, cuprinzānd hrana, īmbracamintea, locuinta, īngrijirea medicala, precum si serviciile sociale necesare; el are dreptul la asigurare īn caz de somaj, boala, invaliditate, vaduvie, batrānete sau īn celelalte cazuri de pierdere a mijloacelor de subzistenta, īn urma unor īmprejurari independente de vointa sa.
Mama si copilul au dreptul la ajutor si ocrotire deosebite. Toti copiii, fie ca sunt nascuti īn cadrul unei casatorii sau īn afara acesteia, se bucura de aceeasi protectie sociala.

Articolul 26.

Orice persoana are dreptul la īnvatatura. Īnvatamāntul trebuie sa fie gratuit, cel putin īn ceea ce priveste īnvatamāntul elementar si general. Īnvatamāntul tehnic si profesional trebuie sa fie la īndemāna tuturor, iar īnvatamāntul superior trebuie sa fie de asemenea egal, accesibil tuturora, pe baza de merit.
Īnvatamāntul trebuie sa urmareasca dezvoltarea deplina a personalitatii umane si īntarirea respectului fata de drepturile omului si libertatile fundamentale. El trebuie sa promoveze īntelegerea, toleranta, prietenia īntre toate popoarele si toate grupurile rasiale sau religioase, precum si dezvoltarea activitatii Organizatiei Natiunilor Unite pentru mentinerea pacii.
Parintii au dreptul de prioritate īn alegerea felului de īnvatamānt pentru copiii lor minori.

Articolul 27.

Orice persoana are dreptul de a lua parte īn mod liber la viata culturala a colectivitatii, de a se bucura de arte si de a participa la progresul stiintific si la binefacerile lui.
Fiecare om are dreptul la ocrotirea intereselor morale si materiale care decurg din orice lucrare stiintifica, literara sau artistica al carei autor este.

Articolul 28.

Orice persoana are dreptul la o orānduire sociala si internationala īn care drepturile si libertatile expuse īn prezenta declaratie pot fi pe deplin īnfaptuite.

Articolul 29.

1 - Orice persoana are īndatoriri fata de colectivitate, deoarece numai īn cadrul acesteia este posibila dezvoltarea libera si deplina a personalitatii sale.
2 - Īn exercitarea drepturilor si libertatilor sale, fiecare om nu este supus decāt numai īngradirilor stabilite prin lege, exclusiv īn scopul de a asigura cuvenita recunoastere si respectare a drepturilor si libertatilor altora si ca sa fie satisfacute justele cerinte ale moralei, ordinii publice si bunastarii generale īntr-o societate democratica.
3 - Aceste drepturi si libertati nu vor putea fi īn nici un caz exercitate contrar scopurilor si principiilor Organizatiei Natiunilor Unite.

Articolul 30.

Nicio dispozitie a prezentei Declaratii nu poate fi interpretata ca implicānd pentru vreun stat, grupare sau persoana dreptul de a se deda la vreo activitate sau de a savārsi vreun act īndreptat spre desfiintarea unor drepturi sau libertati enuntate īn prezenta declaratie.

Sursa

_________________
Geea este mama noastra.
Sus In jos
http://www.paganism.ro
 
Declaratia Drepturilor Omului
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Cruciada ptr dovedirea adevarului despre religie :: Istoria, Politica si Societatea, sub vremuri :: Societate :: Drepturile omului-
Mergi direct la: